Photo-drawings 

Illustrations to Slapstick, or Lonesome no more! - the novel of Kurt Vonnegur



"A nyugati tudomány végre tudomásul vette, hogy némelyek látható vagy hallható jelek nélkül is kapcsolatot tudnak teremteni egymással. Az efféle kísértetüzenetek adó-vevő készülékei az orrmelléküregek felszínén helyezkedtnek el, mindennél fontosabb volt tehát, hogy ezek az üregek egészségesek legyenek, és ne torlaszolja el őket semmi.
A legfontosabb kulcs, amelyet a kelet adott a nyugatnak, ez a meghökkentő mondat volt, amelynek a megfejtése évekig tartott:
"Oly magányosan érzem magam, mint amikor meghűlök, vagy szénanáthám van."



"... Eliza nem engedte magát fényképezni. Ügyvédjével megvetetett egy lebontásra ítélt templomból egy gyóntatószéket. Abban foglalt helyet, amikor megengedte, hogy a televízió interjút készítsen vele. (...) Reszelős kontraalt hangja annyira szokatlan volt mindkettőnknek, hogy azt gondoltuk talán szélhámos ül abban a gyóntatószékben, holott valóban Eliza volt. Emlékszem egy televízióriporter megkérdezte:
- Hogyan töltötte az idejét a kórházban, Miss Swain?
-Énekeltem. - mondta Eliza..."



"... Mire hétévesek lettünk, írtunk és olvastunk franciául, németül, olaszul, latinul és ógörögül, elsajátítottuk továbbá a differenciál- és integrálszámítást. (...) De továbbra is nyáladztunk és gagyogtunk és így tovább, valahányszor felnőttek voltak a színen. Jó vicc volt.
Nem akarózott a nyilvánosság előtt kiteregetnünk az intelligenciánkat. Egy percig sem hittük hogy intelligenciánk hasznos, vagy vonzó lehet. Egyszerűen csak torzszülött voltunk újabb bizonyítékának tekintettük, mint a fölös mellbimbókat, ujjakat, lábujjakat.
És talán igazunk is volt..."



"...Manhattan "Teknősbéka Öböl" néven ismert részén álló házamban, gombnyomásos telefonon értesültem a haláláról. Egy filodendron is volt a szobában.
Mai napig sem tudom biztosan, hogy kerültem oda. Teknősbéka nincs ott egy szál se. Öböl még kevésbé.
Az is lehet, hogy én vagyok a teknősbéka. Mindenhol megélek, rövid ideig még a víz alatt is; hátamon a házam."




"Múltkor este megkértem őket, sorolják fel a történelem három legfontosabb emberét. Tiltakoztak a kérdés ellen; értelmetlennek minősítették.
Én azonban ragaszkodtam hozzá, hogy csak törjék a fejüket és válaszoljanak; amit meg is tettek. Nagyon durcásak voltak, amiért meg kellett erőltetniök magukat. Valóságos gyötrelemnek érezték.
Végül aztán kivágták a feleletet. Kettejük közül rendszerint Melody beszél. Ezt mondta a legteljesebb komolysággal:
- Te meg Jézus Krisztus meg a Mikulás.
Ha nem kérdezek tőlük semmit, boldogok, akár a házatlan csiga.
Azt remélik, hogy egyszer Vera Evetke-5 Zappa rabszolgái lehetnek. Részemről oké."